
Reklámokban, újságokban, könyvekben mind arra hívják fel a figyelmünket a szakemberek, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport. Sok ételről, amiről azt hittük jó hatással vannak a szervezetre, kiderült, hogy túlzott fogyasztásuk bizony kárt okozhat. Az édesítőszerek is ebbe a kategóriába tartoznak.
Sajnálatos módon, nagyon sok megvásárolható termékben megtalálhatóak. A cukorbetegek már jól tudják és figyelnek is arra, hogy ne fogyasszanak olyan ételeket, amelyekben jelen vannak. Az Amerikai Egyesült Államokban a kutatók rájöttek, hogy mennyire károsak az emberi szervezetre a mesterséges édesítőszerek, ebből kifolyólag megkezdték ezek betiltását.
Az édesítőszerek elősegítik a megbetegítő bélflóra szaporodását, megnövelik az inzulinszintet, puffadást, gyengülést és akár hasmenést is okozhatnak. A bélflóra egyensúlyának felborulása következtében felléphet az inzulinrezisztencia, de magas vérnyomást, elhízást, cukor-, szív- és érrendszeri-, daganatos betegséget is előidézhet. Minél hamarabb annál jobb leszokni az édesítőszerek használatáról, hiszen a betegség nincs tekintettel senkire.
Az agresszivitás, a feszültség érzet, ájulás, rosszullét, magas vérnyomás és memóriazavar szintén a inzulinrezisztencia jelei lehetnek. Fontos, hogy minden esetben ki kell vizsgáltassuk magunkat és kezeltetni kell a betegséget. Férfit, nőt és gyereket érinthet egyaránt, valamint nem biztos, hogy az összes tünet jelentkezik az adott személynél. Az étkezés után 3-4 óra elteltével mutatkoznak meg az inzulinrezisztencia jelei.
A fent említetteken kívül, még az étkezés utáni kaja-kóma, a hangulatingadozás, a fogyási képtelenség, az édességfüggőség, a depresszió vagy a pánikbetegség is egyike lehet a tüneteknek. A mai orvoslás is azt tartja, hogy jobb ezeket megelőzni, mint kezelni, ezért a betegségek okát kutatják. Az életmódváltás nem könnyű, azonban szükséges. Nem könnyű lemondani olyan dolgokról, amelyeket már nagyon régóta fogyasztunk, de egészségünk érdekében fontos lépni egyet előre!