Vannak olyan alapvető étel hozzávalók, amelyek semmiképpen nem hagyhatóak el, hiszen fontos szerepet játszanak a konyhában. Ezen alapanyagok közé tartoznak a lisztek is. Szükség van rájuk a sütemények elkészítésénél, mártások, főzelékek és levesek besűrítésénél, de még sok más helyen is.
Sokan azonban érzékenyek a búzalisztben található gluténre, ezért kerülnie kell annak fogyasztását. A gluténérzékeny emberek problémájára is van megoldás. Ma már jó minőségű lisztek nemcsak búzából készülnek.
A rizsliszt is egyre népszerűbb a reformkonyha hívei között. Készülhet ilyen alapanyag tökmagból, gesztenyéből, szőlőmagból, csicseriborsóból, valamint más magas fehérjetartalommal rendelkező magból és egyéb növényi részekből is.
Ma már számtalan lisztfajta közül válogathatunk a nagyobb áruházakban és a szaküzletekben. Ezek a különleges lisztek nem tartalmaznak glutént, sem más allergén anyagot, így mindenkinek fogyaszthatóak. Ugyanúgy használhatóak, mint a hagyományos lisztek, mert bármilyen ételnek kiváló alapanyagai lesznek.