Érdekességek a nyári olimpiáról

Olimpia

Július 25-én kezdetét veszi a XXX. nyári olimpiai játékok. Bár a hivatalos megnyitó július 27-én lesz, mégis a 25-e tekinthető a Londoni Olimpia első napjának.Az olimpiai játékokat több televíziós társaság is közvetíteni fogja, ennek a közvetítésnek a zavartalanságát az Olimpiai Közvetítési Szolgálat próbálja lebonyolítani.

Angliában az olimpia közvetítője a BBC lesz, amely amúgy különféle csatornákon mintegy 5000 óra játékot tesz elérhetővé a nagyközönség számára.

Amerikában az NBC szerezte meg a közvetítési jogokat, Ausztráliában a londoni olimpiai játékok közvetítési jogát a Foxtel szerezte meg.

Ázsiában, Dél-Amerikában, Európában két kábelhálózat az ESPN és az Eurosport közvetíti az olimpiai játékokat.

Magyarországon a Magyar Televízió és az Eurosport közvetíti majd az olimpiát. A nyári olimpiai játékok listáján jelenleg 28 sport és 38 szakág található, valamint közel 300 versenyszám. Érdekesség viszont, hogy a jelenlegi londoni nyári olimpián a sportok száma csak 26 lesz, mert a NOB 2006-os szavazásának megfelelően eltávolították az olimpiai programból a baseballt és a softballt. A lehetőség amúgy továbbra is adott, hogy a következő nyári olimpiai játékokon 2016-ban vagy legkésőbb 2020-ban ismét felvegyék a játékok listájára.

Ahhoz, hogy egy sportág olimpiai szám legyen bizonyos követelményeknek meg kell felelnie. Először is széles rétegben kell lennie női és férfi sportolóknak az adott sportágban. A férfiaknál 75, míg a nőknél legalább 50 országban, és minimum 4 kontinensről.

Print Friendly, PDF & Email