Van egy olyan égetett szesz, amelyiket még azok is szívesen megkóstolják, akik nem rajonganak az erős italokért. Az ágyas pálinka jellegzetes ízével kényezteti az ízlelőbimbóinkat.
Ez az intenzív íz annak köszönhető, hogy a második lepárlási szakaszt követően, nem kerül egyből palackozásra az ital. Néhány hónapig gyümölcságyon érlelik, innen ered az párlat elnevezése is. Mindig olyan gyümölcságyat készítenek a pálinkának, amilyen gyümölcsből maga az ital is készült.
Az érlelés során, az ágyas pálinka átveszi az adott gyümölcs jellegzetes ízét és színét. Ezek az italok roppant látványosak is, nemcsak nagyon ízletesek. Az ilyen italok kevésbé karcosak, mint az egyszerű kisüsti vagy egyéb tömény változatok.
Az ízük sokkal lágyabb, így azok számára is fogyasztható, akik az erős italokat nem bírják meginni. A kellemes gyümölcsös ízek igazi csemegévé varázsolják ezt az italt. Sokan csak azért látogatnak el hazánkba, hogy felfedezhessék az ágyas pálinka igazi titkát. Ha azzal nem is, de az ízével mindenképpen megismerkedhetnek.