A ház körül termeszthető növények között van néhány, amelyek az igényességük és a hasznosságuk okán is említést érdemelnek. A dughagyma biztosan ezek közé fog tartozni, hiszen szinte minden étel elkészítésénél jól jön, remekül feldobja az ízeket, karakteressé, izgalmassá teszi az aromát.
Ezen felül a termesztése sem különösebben igényes, tökélesen beleillik azon növények körébe, amelyek szaktudás nélkül is könnyen termeszthetőek. A dughagyma, ahogy a nevéből is elég könnyen kiolvasható, egy gumó földbe való eldugásával történik. Figyelni kell a földbe helyezés mélységére, nem mindegy, hogy hány centi mélyen hagyjuk növekedésnek indulni a gumót.
Ez sok mindent befolyásol a későbbiekben. Figyelni kell a vízzel való ellátottságra, egyik növény sem tud folyadék nélkül növekedésnek indulni. Végül, de nem utolsó sorban meg kell említeni a dughagyma minőségét, hiszen ez is meghatározó a későbbiekre nézve. Ha már dolgozunk a növénnyel, ápoljuk, gyomláljuk, mert így nagyobb esélyt adhatunk a sikernek.