Törley József pezsgőgyáros családfája

Törley József

A család az egyik legfontosabb dolog az ember életében. Néhányan pedig szerencsésnek nevezhetik magukat, mert képesek visszavezetni a családfájukat több évszázadra. Ezen szerencsések között pedig Törley József is szerepel, akinek egészen a 17. századig ismertek a felmenői.

Minden egy Schmierl nevű lovaggal kezdődött, aki német származású volt, de Budát próbálta felszabadítani a törökökkel szembeni harcokban. Innen tovább vezették a családfát, egészen az 1848-as szabadságharcig, amikor Törley József felmenője magyarosította a nevét. Mivel németül a Schmierl azt jelenti, hogy kihúzni vagy törölni, az akkori Schmierl Valentin Törlei Bálintra változtatta a nevét.

Ezt követően pedig már nem kelletett sokat várni, hogy a híres pezsgőgyáros meglássa a napvilágot 1858-ban. Mivel Törley József eszes ember volt, sikeresen felvették a grazi kereskedelmi akadémiára. Konkrétan külföldön tanult, majd az élet Franciaországba sodorta, ahol megismerte a nevezetes pezsgőkészítés mesterségét. Ezt a tudást pedig hazahozta és hazájában kamatoztatta.

Print Friendly, PDF & Email